Dalt
Copons
  >    >  Copons

Copons

INFORMACIÓ

www.copons.cat

El municipi de Copons està situat al nord-oest de la ciutat d’Igualada, capital de la comarca de l’Anoia.

El seu terme compte amb una extensió de 18,7 km2 i limita al nord amb els termes de Veciana i Rubió, tot i que amb aquest darrer municipi també hi limita a l’est. Al sud limita amb el terme de Jorba i a l’oest amb el municipi de Sant Guim de Freixenet, ja de la Segarra.

Una passejada tranquil·la per Copons ens transmet que estem envoltats d’història. Un gran nombre de cases nobles, façanes blasonades i amb brancals de pedra picada ens parlen de segles de prosperitat.

PUNTS FORTS DEL MUNICIPI

Rectoria de Copons
Cases amb Encant
Santa Maria de Copons
Camí Ral de Calaf
Basses de Sant Magí
Pedra Seca

coses per veure

Santa Maria de Copons – Església d’una sola nau capçada a tramuntana per un absis carrat. La nau està coberta per una volta de canó amb llunetes, dividida en quatre trams separats per arcs faixons de mig punt.

Rieres i Gorgs – Copons està delimitat per les dues rieres principals de la capçalera del Riu Ano ia, les quals conflueixen al final del nucli de la població. Les seves lleres destaquen per la gran bellesa i l’encant natural.

Al seu pas pel municipi s’hi troben quatre gorgs singulars. Són petites basses situades sota salts d’aigua,alguns d’ells de fins a set metres d’alçada, on l’aigua hi corre més lentament. Es situen en zones boscoses, ombrívoles, amb cert aire enigmàtic i místic, envoltades d’arbres de ribera com xops, verns o salzes.

Pedronet de Sant Magí – Petita  capelleta que antigament estava situada a extramurs del castell, en un dels accessos a la vila des de l’antic Camí Ral en direcció a Calaf. Actualment, aquesta zona està definida pel carrer i el passeig de Sant Magí, i pel carrer del Mur. Es creu que la devoció per part de la població de Copons envers aquest sant està relacionada amb una forta sequera que va patir el municipi.

Castell de Copons – Possible jaciment arqueològic consistent en les restes de l’antic castell de Copons, situat a l’extrem nord-est del nucli urbà de la vila, dalt d’un turó que domina bona part del terme i de l’antic camí reial que anava d’Igualada a Calaf i Prats de Rei, darrera l’actual església de Santa Maria.

FESTES I TRADICIONS

Festa Major d'hivern es celebra pels voltants del dia 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià, patró del municipi.
Festa Major de Sant Pere de Copons es celebra pels voltants del dia 29 de juny, festivitat de Sant Pere.
Festa Major d'estiu es celebra el dia 15 d’agost per la festivitat de Santa Maria Assumpta, patrona del municipi.
Caramelles i Ball de Cintes Són setze cintes, vuit nois i vuit noies. Disposició en forma de rotllana, el centre d’aquesta és un pal de tres metres d’alçada del qual surten unes cintes que van als balladors.

ACTIVITATS

Al municipi celebrem les nostres festes locals amb rialles d’infants i activitats per a tothom.

Els veïns i veïnes es retroben a l’agost entorn de la Festa Major d’estiu i a l’hivern en honor al nostre patró, Sant Sebastià, amb propostes que no s’obliden de ningú; grans i petits tenen ocasió de passar-s’ho d’allò més bé a Copons:

  • Cova del Llop: La Cova del Llop està situada a poca distància al nord del nucli urbà de Copons. S’hi arriba per l’antic camí ral d’anar a Calaf, que actualment es correspon amb un corriol ascendent que travessa la muntanya del Morinyol, en direcció a la Serra de cal Queta.
  • Rieres i Gorgs: Copons està delimitat per les dues rieres principals de la capçalera del Riu Ano ia, les quals conflueixen al final del nucli de la població. Les seves lleres destaquen per la gran bellesa i l’encant natural.

GUIES D’INTERÈS

AQUÍ TROBARÀS LES GUIES PER PODER DESCUBRIR L’ALTA ANOIA

1