Calonge de Segarra està situat al nord de la comarca de l’Anoia, a 643 metres d’altitud, a la zona de contacte entre la Segarra i el Solsonès. Drenen el terme els torrents de la Roca i el de Sant Pesselaç, afluents de la capçalera del Llobregós.
El terme municipal està format per masies disseminades i els nuclis de població de Sant Pere de l’Arç, Dusfort, Aleny, La Raval d’Aleny, Mirambell i El Soler.
El municipi compta amb una població de 191 habitants (cens 2016), una densitat de població del 5,4 hab./km2., i una superfície de 37,28 Km2 dels quals el conreu cerealístic (blat i ordi) n’ocupa una bona part. La resta són boscos de matolls i garrics, per la part de les guixeres; rouredes a l’altiplà del sud; i algunes pinedes a la zona de contacte amb el Solsonès.
La ramaderia (bestiar porcí, oví i boví) complementa l’activitat agrícola. Calonge de Segarra sempre ha tingut una gran tradició terrissaire i encara podem observar restes d’antigues bòbiles, teuleries i cimenteres. On havia tingut lloc també una important indústria de ceràmica: Gres Català i Ceràmiques Sugranyes.
El turisme rural també suposa un bon complement a l’agricultura i en l’actualitat es disposa d’un bon nombre d’allotjaments rurals.
Castell de Calonge de Segarra – El castell de Calonge, situat a 615 metres d’altitud, s’aixeca al bell mig del terme municipal de Calonge de Segarra. Apareix documentat per primera vegada com a castell el 1010, en el testament del bisbe de Vic Arnulf, germà d’un dels vescomptes d’Osona-Cardona, que hi va morir tornant ferit de l’expedició dels comtes Ramon Borrell de Barcelona i Ermengol I d’Urgell a la Còrdova musulmana, a fi de defensar el califa Muhammad al-Mahdi dels rebels berbers.
Església de Sant Pere de Mirambell – L’església originària de Sant Pere de Mirambell, en la primera notícia que disposem del 1039, es trobava fora del nucli i adossada al cementiri. L’església està situada prop de l’antic castell de Mirambell el qual s’aixecava dalt del puig, on s’apleguen les cases que actualment formen el nucli.
Església de Santa Fe de Calonge – Es té notícia per primer cop de l’església romànica de Santa Fe de Calonge a través de l’acta de consagració de la canònica de Sant Vicenç de Cardona del 1040, en la qual l’església de Santa Fe va esdevenir domini de Cardona.
Castell de Miramdell – Nou espai patrimonial, un recorregut pel territori ara fa 1.000 anys i per 7 castells que defensaven la Marca Hispànica: l’espai “Castells de Marca” a les restes del Castell de Mirambell.
Es tracta d’un espai interpretatiu a l’aire lliure, basat en el ric patrimoni castral que actualment vesteix un bon nombre de turons i tossals a l’Alta Anoia. En aquest espai se situen, es divulguen i es posen en valor els diferents castells de marca, tots ells declarats Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN), amb diversos plafons informatius.
AQUÍ TROBARÀS LES GUIES PER PODER DESCUBRIR L’ALTA ANOIA